Προβολή ταινίας στο Παράρτημα Σύρου

Description: 

Αυτήν την Τετάρτη  2 Δεκεμβρίου, στη συνέχεια του αφιερώματος στον μεγάλο Ρώσσο σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν, θα προβάλλουμε την ταινία «Κε βίβα Μέχικο».

Ώρα έναρξης 19.00

QUE VIVA MEXICO! Ντοκιμαντέρ, Ασπρόμαυρη, Διάρκεια: 90'

Παραγωγή: Σοβιετική Ενωση - ΗΠΑ - Μεξικό Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αϊζενστάιν

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

1979

Ο Αϊζενστάιν το 1931 βρίσκεται στο Μεξικό και βάζει μπροστά το μεγαλύτερο project του. Τα γυρίσματα διακόπτονται πριν την ολοκλήρωσή τους και τα αρνητικά δεν καταλήγουν ποτέ στη Μόσχα. Μετά από διαπραγματεύσεις 40 περίπου χρόνων, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (όπου είχαν καταλήξει) επιστρέφει τα αρνητικά στον Αλεξάντροφ (το μόνο επιζώντα από τους συμμετέχοντες), ο οποίος ακολουθώντας τις σημειώσεις του μεγάλου δημιουργού μοντάρει τα πλάνα και η «ταινία» κυκλοφορεί τελικά το 1979.

Η ταινία θα αποτελείτο από 6 επεισόδια (Conquest, Sandunga, Fiesta, Maguey, Soldadera, και Epilogue) εκ των οποίων το πέμπτο δεν γυρίστηκε ποτέ. Ξεκινώντας με γραφή που αρχικά θυμίζει ντοκιμαντέρ, με κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές αναφορές στους ιθαγενείς του Μεξικό (μνημεία, θρησκευτικά τελετουργικά, γαμικά έθιμα, σχέση με το θάνατο κλπ) καθώς και στην κατάκτηση από τον Κορτέζ, χτίζει το θέμα του που δεν είναι άλλο παρά η καταπίεση του προλεταριάτου από τους μεγαλογαιοκτήμονες και η επανάσταση του Εμιλιάνο Ζαπάτα για την ανακατανομή γής και την κοινωνική δικαιοσύνη. Tο Soldadera, που δε γυρίστηκε ποτέ, θα αποτελείτο από εικόνες της Μεξικανικής επανάστασης ακολουθούμενη από τον επίλογο-καταγγελία του πολιτικού συστήματος (Epilogue, με σκηνές από τη Μέρα των Νεκρών, σημαντική μεξικανική γιορτή).

http://www.clickatlife.gr/cinema/movie/4696/que-viva-mexico

Παρακαλούμε να είστε στην ώρα σας  ώστε να μη ενοχλούνται οι υπόλοιποι θεατές και μην ξεχνάτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο κοντινό χώρο στάθμευσης.

Date: 

2 Dec 2015

Programme Status: 

Library: 

Topics: